7 Minuman Yang Sihat Untuk Tubuh Badan Dan Mudah Dibuat Dengan Serbuk Minuman

Sebenarnya selain daripada air kosong sebagai pilihan utama dalam keperluan cecair harian kita, terdapat minuman lain yang boleh diamalkan.

#1 Air buah sitrus

Menambah potongan buah sitrus seperti lemon atau oren yang tinggi nutrien ke dalam minuman bermanfaat untuk jantung. Ini kerana, ia mengandungi antioksidan flavonoid yang baik untuk jantung.

Pengambilan jus sitrus sebagai minuman kesihatan untuk jantung setiap hari turut membantu menurunkan tahap tekanan darah – faktor risiko penting untuk penyakit jantung.

Kekal hidrat penting untuk fungsi jantung, dan jika dehidrasi, ia berisiko meningkatkan masalah kardiovaskular, termasuklah strok.

#2 Susu

Susu rendah lemak atau susu soya juga merupakan minuman alternatif yang baik dalam menjaga jantung.

Jika memilih susu soya, sebaiknya dapatkan yang diperkaya dengan kalsium.

#3 Jus delima, antara minuman kesihatan untuk jantung

Buah delima adalah buah yang baik untuk jantung.

Antioksidan istimewa di dalamnya membantu mencegah pengerasan dan penyempitan arteri yang membawa darah ke jantung.

Selain dapat menurunkan tekanan darah, buah ini turut dilengkapi dengan polifenol – mikronutrien yang membantu menurunkan keradangan dan merangsang peredaran darah.

#4 Teh

Merupakan minuman yang dapat mengurangkan risiko strok, beberapa barah dan penyakit jantung.

Ia mengandungi fitonutrien – bahan kimia tumbuhan – dikenali sebagai flavonoid yang terbukti baik untuk kesihatan jantung dengan mengurangkan keradangan dan penumpukan pada arteri.

Teh hijau dan hitam turut mengandungi jumlah kafein lebih sederhana daripada kopi dan boleh dijadikan pilihan yang baik bagi individu yang sensitif dengannya.

#5 Kopi

Dianggap minuman kesihatan untuk jantung kerana mereka yang minum antara 3 hingga 5 cawan sehari menunjukkan risiko penyakit jantung, strok dan kegagalan jantung lebih rendah.

Situasi itu disebabkan kandungan kafein dalam kopi, bersifat antioksidan dan antiradang.

Namun sebaiknya hadkan pengambilan kopi harian anda kerana meminumnya dengan terlalu banyak boleh menyebabkan kegelisahan.

Elakkan juga menambah krimer tinggi lemak tepu, gula dan kalori kosong, okay?

#6 Jus tomato

Jus tomato kaya dengan vitamin dan mineral yang membantu melawan penyakit jantung.

Ia tinggi vitamin C dan E, zat besi, magnesium dan kalium – diperlukan tubuh untuk memastikan aliran darah dan menyingkirkan natrium tambahan.

Merupakan sumber likopen luar biasa – antioksidan yang membantu menguatkan arteri, mengurangkan kolesterol dan risiko penyakit jantung.

#7 Teh matcha

Merupakan sejenis teh hijau yang mengandungi kadar epigallocatechin gallate (EGCG) tinggi – sebatian polifenol dalam teh yang mempunyai sifat antioksidan dan antiradang kuat.

Dianggap sebagai minuman kesihatan untuk jantung terbaik kerana EGCG membantu mencegah aterosklerosis – penumpukan zat berlemak pada dinding arteri dan dapat mengurangkan kerosakan sel.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *